Waalshoekstraat 45, Desselgem            GSM : 0496/36.29.38        

kiem
scheuten
scheuten2
scheuten2

 

Wat zijn kiemen of scheuten?

Scheuten zijn de jonge plantjes die ontkiemen uit de zaden van bijna iedere levende plant. Het kiemen is een proces waarbij het zaad, nadat het geweekt is ontspruit. Kiemen zitten vol voedingsenergie voor het nieuwe plantje. Tijdens het groeiproces absorbeert het zaadje water en zwelt op. Tegelijkertijd worden grote hoeveelheden enzymen vrijgemaakt en neemt ook de voedingswaarde toe. Deze processen zorgen ervoor dat de kiemen belangrijke voedingsstoffen bevatten die een positief effect hebben op de gezondheid.

Waarom zijn kiemen gezond?

Kiemgroenten bevatten grote hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt, de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Scheuten zijn ook een goede bron van vitaminen, mineralen, eiwitten, enzymen, vezels en de nucle├»nezuren DNA en RNA die zorgen voor celgroei en herstel. Het kiemproces zorgt er tevens voor dat het zaadje wordt "voorverteerd",waardoor na het eten van het ontkiemde plantje de vertering en de opname van voedingsstoffen in het lichaam wordt vergemakkelijkt. De kans op allergie├źn wordt hierdoor verminderd.

Soorten kiemen of scheuten

preipreischeuten

Deze kiemgroente is zeer decoratief door de zwarte zaadjes die nog aanwezig zijn.
Ze hebben een uitgesproken pikante preismaak.
Het is een goede vervanger voor gesnipperde uitjes of bieslook.

Past uitstekend bij visgerechten zoals gerookte zalm of garnaalkroketten , in rauwkost
of op broodjes belegd met vis.

rodebietrode bietscheuten
Heeft net als de rode biet een lichte grondsmaak.

Wordt vooral decoratief gebruikt door de mooie rode kleur.
Topper met St. Valentijn.
luserneluzernescheuten

Alfalfa is de Egyptische benaming voor luzernescheuten en betekent "goed voor alles".
Het is zacht van smaak en mals.

In Canada wordt luzerne als een volwaardige maaltijdgroente gegeten zoals wij sla
kennen. Past uitstekend bij kaas zoals bleu, Oud Brugge of Munster.

rodekoolrode koolscheuten

Deze kiem smaakt naar geraspte rode kool en heeft een aantrekkelijke paarse kleur.
Het bevat veel natuurlijke anti-oxydanten.

Zeer lekker en decoratief in salades of als garnituur op het bord.

radijsradijsscheuten

Zeer pikante kiemgroente.
De eerste hap is fris, maar na enkele seconden komt de echte radijssmaak vrij.

Perfect op een broodje, in salade of in de wok.

rosabirosabi

Deze kiemen zijn te vergelijken met rode bietscheuten.
Door de roze kleur zijn ze zeer decoratief.

aspergeerwtasperges

Knapperige en goed houdbare kiem van de groene erwt.
Moet wel bewaard worden in het donker omdat ze gemakkelijk groen worden.
Smaakt naar en lijkt op een mini-asperge.

Zeer lekker en decoratief voor in amuse glaasjes.

affilaerwtencress

Is hetzelfde als de erwt-asperge maar in het licht geteeld en later geoogst.

Het gebruik is ook hetzelfde als bij de erwt-asperge.

sangorode radijsscheuten

Dit zijn kiemen van een veredeld radijszaad die de mooie paarse kleur combineren met de lekkere pikante radijssmaak.
Het gebruik is identiek aan dit van radijsscheuten.