Waalshoekstraat 45, Desselgem            GSM : 0496/36.29.38        

kiem

langoustines met bavarois van bloemkool en truffel

4 PERSONEN

Ingrediënten :

- 12 langoustines
- 200g. bloemkool
- 2 teentjes look
- 300g. melk
- 50 g. room
- 3 à 4 geweekte blaadjes gelatine
- 75g. opgeklopte room
- 50g. truffeljus
- 30g. truffelolie
- 12 mooie truffelschijfjes
- wat fijngehakte truffel
- 1 potje daikonkers en 1 schaaltje rode bietscheuten

Bereiding:

- Kook de bloemkoolroosjes met de teentjes look in de room en melk.
- Drup de bloemkool - wanneer gaar - even uit, haal de look weg en mix de bloemkool.
- Voeg de geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes onmiddellijk toe, terwijl de massa nog warm is.
- Breng op smaak met peper en zout en een weinig muskaat. Laat afkoelen.
- Meng nu voorzichtig de opgeklopte room eronder en vul vormen (ik gebruikte een Flexipan matje) of flanpotjes. Zet koel.
- Smelt voor de truffelvinaigrette wat zout in het truffelsap en meng er de truffelolie onder.
- Breng op smaak met de gehakte truffel en wat peper. Dit geeft een 'vinaigrette tranchée', zeg maar dat het lijkt of ze geschift is.
- Ontdoe de langoustines van de kop en snijd ze in de lengte halfdoor.
- Trek ze even zachtjes open zodat de indruk ontstaat dat ze gebarsten zijn. Kruid de langoustines met peper en zout.
- bestrijk of overgiet ze met goede olijfolie. Gaar ze onder de salamander of grill van de oven.
- Ontvorm de bavarois op een koud bord en beleg met de schijfjes zwarte truffel. Schik de langoustines errond.
- Werk af met een streepje truffelvinaigrette, wat daikonkers en rode bietscheuten.

Bron: recept van Jan Theys, cursus Modetrends in de keuken, Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge.

hammousse met rode bietscheuten

8 PERSONEN
Ingrediënten : - 1 stuk focaccia - 200g. gekookte ham - 1 pakje rode bietscheuten - 1 sjalot - 1 blaadje gelatine - 2 el.droge sherry - 60 ml room - 2 el. mayonaise - olijfolie - 2 teentjes knoflook - 1 takje rozemarijn - cayennepeper - zout

Bereiding:
- week het gelatineblad in koud water
- schil en snipper de knoflookteentjes.
- rits de blaadjes van de takjes rozemarijn.
- schil de ui en snipper hem fijn.
- bak de knoflook en de sjalot glazig in een klein scheutje olijfolie.
- hak de blaadjes rozemarijn heel fijn en meng ze met de ham.
- mix de ham samen met de knoflook en de sjalot in de keukenmachine. Maak aan met de mayonaise.
- warm de sherry even op en los er de uitgeknepen gelatine in op.
- roer de sherry en de opgeklopte room bij het mengsel.
- breng op smaak met cayennepeper en zout. Laat opstijven in de koelkast.
- snij de focaccia in staafjes en bak ze krokant in olijfolie. Doe de mousse in glaasjes.
- werk af met rode-bietenscheutjes en een stukje focaccia.

kwarteleitjes met preischeuten

4 PERSONEN

Ingrediënten :

- 12 kwarteleitjes
- 1 doosje preischeuten
- een klein potje rode lompviseitjes

Bereiding:

- De kwarteleitjes hard koken (ongeveer 4 minuten) en laten afkoelen.
- De eitjes pellen en in de lengte middendoor snijden.
- In kleine schaaltjes een toefje preischeuten op de bodem leggen
- Er 2 halve eitjes bovenop leggen en die afwerken met een beetje lompviseitjes op elk eitje.

Tomaten mozzarella spiesjes

Lekker borrelhapje dat bij iedereen in de smaak valt

4 PERSONEN

Ingrediënten
1 bakje cherrytomaatjes a 250 gram
1 zak mini mozzarella balletjes a 150 gram
1 bakje basilcress

Bereiding
Was de tomaatjes en haal de kroontjes eraf. Laat de mozzarellabolletjes uitlekken. Prik aan iedere prikker een cocktailtomaatje, een basilblaadje en een mozzarellabolletje. Serveer ze op een schaaltje, strooi er eventueel nog wat gedroogde basilicum over.

recepten
amuse2
amuse1



tip: voor de bereiding van aperitiefhapjes is het handig om een schaaltje kiemmix te kopen. Daarin zitten 4 verschillende soorten kiemen voldoende om hapjes te maken voor 4 personen.


Klik op de afbeelding om het recept te zien, dubbelklik om het opnieuw te verwijderen.


recept1spiesje met mozarella, tomaat en basilcress
recept2kwarteleitjes met preischeuten
recept3hammousse met rode bietscheuten


recept4langoustine met mousse van bloemkool en truffel